매운맛, 쓴맛의 표현 : expressions of spicy and bitter tastes
<매운맛(spicy tastes)>
1) 맵다: 고추나 겨자와 같이 맛이 알알하다 (has a spicy taste like peppers and mustard)
2) 맵디맵다: 매우 맵다( (be so spicy)
3)매옴하다: 혀가 조금 알알할 정도로 맵다(be spicy enough to have a little tingling sensation)
4) 매움하다: 혀가 얼얼할 정도로 맵다 (be spicy enough to have a tingling sensation)
5) 매콤하다: 냄새나 맛이 약간 맵다 (smell or taste a little spicy)
6) 매큼하다: 냄새나 맛이 아주 맵다 (smell and taste very spicy)
7) 맵짜다: 음식의 맛이 맵고 짜다 (The taste of the food is spicy and salty)
8) 신랄하다: 맛이 아주 쓰고 맵다 (be very bitter and spicy)
<쓴맛(bitter tastes>
1) 달곰쌉쌀하다: 조금 달면서 약간 쓴맛이 있다 (It's a bit sweet and has a bittersweet
2) 달곰씁쓸하다: 단맛이 나면서 조금 쓰다 (It tastes sweet and a bit sweet)
3) 쌉싸래하다: 조금 쓴 맛이 있는 듯하다 (the taste looks a little bitter)
4) 쌉쌀하다: 조금 쓴 맛이 있다 (have a bit of a bitter taste)
5) 쓰다: 혀로 느끼는 맛이 한약이나 소태, 씀바귀의 맛과 같다 (have a bitter taste; The taste of the tongue is the same as the taste of oriental medicine, sotae, or rice wine)
6) 쓰디쓰다: 몹시 쓰다 (have so bitter taste)
7) 씁쓰레하다: 조금 쓴맛이 나는 듯하다 (the food looks that It has a bit of a bitter)
No comments:
Post a Comment